Anders recept

Köttfondue

Antal: 4 personer
Förberedelsetid: 30 minuter
Tillagningstid: 5 minuter

Gör så här

Du skär bitarna i lagom stora ätbitar. Tanken är att man ska fritera sina köttbitar själv i en gryta med olja som man har ställt på bordet över någon form av spritkök. Spetsa det råa köttet på långskaftade fonduegafflar och ner i fonduegrytan (tjockbottnad gryta) tills de är lagom friterade för just dig. Vissa fegar ut och kör med buljong istället för olja, men det är inget för mig.

Köttfondue eller Fondue Bourguignonne enligt Schweizarna. Inget konstigt att fritera lite kött, men det är tillbehören som gör en fondue. Här finns inga gränser, utan det är bara att fläska på med såser i mängder, det viktigaste med en lyckad fondue är förutom ett mört och gott kött, att ha många olika skålar med smaskiga tillbehör.

Du kan servera med potatis eller råris, men jag föredrar nyvärmd eller än hellre nybakad baquette.

Såsförslag;
Chilisås, chutney, fetostsås, paprikasås, aioli, majo, barbecuesås, tartaresås, salsa, avokadokräm, bea, soya, sötsur sås - you name it...

Förslag på tillbehör; Pickles, finhackad persilja, röd lök, syltlök, champinjoner & baquette

Till detta självklart ett gott rött vin.

Kommentarer

2010-12-21 09:30 skrev hakan
OK att fuska och köpa färdiga såser, eftersom det inte finns några recept på dom?
2010-12-21 09:31 skrev anders
Helt OK, numera finns det många och bra färdiga såser, om du inte bor i Hong Kong förståss, då blir Bean svår att hitta tror jag...
2010-12-21 11:45 skrev lance
ÅÅh, vad sugen jag blev på fondue! Bara att hoppa ned i källaren och leta upp grytan.
Köttfondue

Ingredienser

  • 500 g oxfiléer eller utskuren biff
  • 500 ml matolja

Kategorier

Receptet är skapat av anders och hämtat från
http://kokboken.se/anders/kottfondue
logo for print