Annafreudenthals recept

Julkryddat ankbröst med apelsin-kanelsås, plommonpuré och ungsrostad potatis

Antal: 2 portioner
Förberedelsetid: 30 minuter
Tillagningstid: 45 minuter

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Halvera potatisen, lägg halvorna i en bunke och häll över ca 1 dl olivolja och vänd runt potatisen så de blir inoljade. Strö över rikligt med flingsalt. Lägg i ugnsform och ställ in mitt i ugnen i ca 30 min.
  3. Blanda kryddorna till ankbrösten i en liten skål (koriander, spiskummin, chiliflakes, svartpeppar, salt och kanel).
  4. Snitta ankbröstskinnet i ett fint rutmönster på tvären. Gnid in ankbrösten med kryddblandningen och låt vila medan du gör plommonpurén.
  5. Mixa katrinplommon med apelsinjuicen till en puré. Tillsätt vitlök, chiliflakes och ingefära.
  6. När potatisen varit inne i 30 min, sänk ugnsvärmen till 150 grader och låt potatisen vara kvar i ugnen.
  7. Stek ankbrösten i lite smör på hög värme ca 3 min på varje sida. Börja med skinnsidan och stek den gyllene och knaprig.
  8. Lägg därefter ankbrösten i en smord ugnsform och ställ in i ugnen i ca 10 minuter eller tills innertemperaturen är 60 grader.
  9. Medan ankbrösten är i ugnen gör du såsen på följande sätt. Häll ankfettet från stekpannan i en kastrull. Tillsätt rödvin, apelsinjuice, viltfond, kanel. Red av med redning och smaka av med salt.
  10. Skär upp ankbrösten, som ska vara ganska rosa i tunna skivor, servera med rostad potatis, sås och puré.
Ingen har skrivit någon kommentar ännu
Julkryddat ankbröst med apelsin-kanelsås, plommonpuré och ungsrostad potatis

Ingredienser

  • 2 tsk ingefära
  • 2 st ankbröst
  • 1 tsk koriander
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk mellanmalen svartpeppar
  • 500 g mandelpotatis
  • 212 dl pressad apelsinjuice
  • 2 dl rött vin
  • 1 msk smör
  • 2 tsk kanel
  • 2 msk viltfond
  • 3 msk redning
  • 2 dl urkärnade katrinplommon
  • 1 dl apelsinjuice
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 tsk chiliflakes

Kategorier

Receptet är skapat av annafreudenthal och hämtat från
http://kokboken.se/annafreudenthal/julkryddat_ankbrost_med_apelsin-kanelsas_plommonpure_och_ungsrostad_potatis
logo for print