Meny

Faceboken

Senaste recepten

Se fler recept

Senaste blogginläggen

Se fler Blogginlägg

Hagstrom88s recept

Pappas älggryta

Antal: 20 portioner
Förberedelsetid: 45 minuter
Tillagningstid: 180 minuter

Gör så här

Förberedelser:
Skala och halvera lökarna.
Pressa vitlöksklyftorna.
Skiva morötter och palsternacka.
Lägg de torkade trattkantarellerna i blöt.
Skär kuber av köttet. (Ta gärna frambogsstekar, halskött, fransyska - dvs de lite sämre delarna).

Tillagning (börja innan lunch):
Ta fram 10-liters grytan och stora träsleven.
Bryn kött och bacon i smör så det får lite färg.
Häll i allt annat UTOM vinet, grädden & creme fraiche.
Låt det koka upp igen och rör om i ca 5 minuter.
Häll sen i vinet, grädden & creme fraiche.
Låt det koka upp och låt det puttra i 2,5-3 timmar.
Drick rödvin medan du njuter av dofterna som sprider sig i huset.
Smaka av med salt/peppar och smula eventuellt ner lite torkade trattkantareller/kryddor.

Äts med kokt potatis eller ris.
Låt gärna stå på spisen tills nästa dag då grytan är ännu godare.
Blir massor över - frys in och njut senare.
Ingen har skrivit någon kommentar ännu
Pappas älggryta

Ingredienser

  • 1 flaska rödvin
  • 4 dl crème fraiche
  • 600 g skivade burkchampinjoner häll bort spadet!
  • 6 dl matlagningsgrädde
  • 2 nävar torkade trattkantareller eller 1 liter färska gula kantareller
  • 3 st palsternackor
  • 6 st vitlöksklyftor
  • 10 st morötter
  • 20 st gula lökar inte så stora
  • 1 baconpaket
  • 212 kg älgkött Rådjur/hjort fungerar lika bra
  • 800 g krossade tomater
  • 6 st lagerblad
  • 4 msk rosmarin eller en knippa färsk
  • 4 msk timjan eller en knippa färsk

Kategorier

Receptet är skapat av hagstrom88 och hämtat från
http://kokboken.se/hagstrom88/pappas_alggryta
logo for print