Hakans recept

Jordärtskocksgratäng

Antal: 4 personer
Förberedelsetid: 15 minuter
Tillagningstid: 45 minuter

Gör så här

  • Skala skockorna och klyv dem på längden. Skär sellerin centimetertjockt tvärs över.
  • Smält 2 matskedar smör i en kastrull och lägg därefter i grönsakerna, vitlöken och rosmarinen och fräs dem i nån minut, rör om emellanåt.
Häll i buljongen, ta dubbelt så mycket vatten som föreskrivet så du får en svag buljong. Koka grönsakerna mjuka, tar ca 15 minuter. Sätt på ugnen på 200 grader.
  • Riv osten. Rör ihop 2 matskedar vetemjöl med 2 matskedar smör.
  • Lägg över grönsakerna i en ugnsfast form. Spara buljongen.
  • Låt buljongen koka upp och vispa i mjöl/smör blandningen, lite i taget. Sjud i 5 minuter och rör sedan i 2/3 av osten. Smaka av med salt & peppar.
  • Häll såsen över grönsakerna och strö över resten av osten. Sätt gratängen högt i ugnen i ca 10 minuter eller tills den fått en fin färg.

Vill man ha den fetare/krämigare kan man självklart byta ut buljongen mot matgrädde, men själv tycker jag det känns fräschare med buljong.

Serveras med fördel till exempelvis en lammstek eller lammfilé. Om du gillar någon annan rotfrukt bättre så funkar den här gratängen med i stort sett vilken rotfrukt som helst.
Ingen har skrivit någon kommentar ännu
Jordärtskocksgratäng

Ingredienser

  • 800 g jordärtskockor
  • 3 st blekselleri stjälkar
  • 3 dl hönsbuljong eller grönsaksbuljong
  • 100 g cheddarost
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 msk smör
  • 2 nypor salt
  • 1 nypa svartpeppar
  • 1 nypa vitpeppar
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 2 st rosmarinkvist

Kategorier

Receptet är skapat av hakan och hämtat från
http://kokboken.se/hakan/jordartskocksgratang
logo for print