Hakans recept

Pasticcio

Antal: 6 portioner
Tillagningstid: 90 minuter

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skär tomaterna grovt (spar spadet). Smula timjan och rosmarin.
  2. Smält en klick (1 dryg msk) margarin i en gryta. Lägg i löken och fräs den lätt, tillsätt vitlöken och rör om.
  3. Lägg i lammfärsen. Bryn den så den får färg, rör om och finfördela.
  4. Häll i tomaterna med sitt spad, vin (buljong), timjan, rosmarin, paprika och en tesked salt. Tillsätt även ett par rejäla tag pepparkvarnen.
  5. Låt det småkoka i ca en halvtimme utan lock. Späd med mer vin/buljong/vatten om det blir torrt.
  6. Medans lammfärsröran kokar passar du på och koka pastan och gör en vit sås. Koka pastan nästan färdig (några minuter kortare än vad det står på paketett), eftersom den blir färdig i ugnen. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. För att göra såsen börjar du med att hälla mjölken i en kastrull, tillsätt mjölet och vispa ner det i mjölken så att det blir slätt. Koka upp och sjud i 5 minuter. Tillsätt 0,5 tsk salt, 2 kryddmått muskot och tag några varv med pepparkvarnen.
  8. Smörj en ugnsfast form och lägg i hälften av pastan, 1/3 av osten och därefter lammfärsröran. Sedan på med 1/3 av osten och resten av pastan.
  9. Vispa upp äggen och bland med såsen. Blanda i resten av osten och häll alltsammans i formen och låt det bakas i ugnen i ca 30 minuter.

I Grekland tillverkas ofta denna rätt i färdiga små portionsskålar av lergods. Ungefär på samma vis man får lasagne i Italien.

Till detta passar en enkel sallad och naturligtvis ett glas rött vin. Smaklig spis!

Kommentarer

2011-03-15 19:27 skrev nigobo
Nu står den i ugnen! Blev makaroner istället, ser framemot resultatet. Återkommer med betyg. =)
Pasticcio

Ingredienser

  • 500 g pasta gärna korta penne
  • 600 g lammärs
  • 2 st gula lökar
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 1 burk hela konserverade tomater
  • 2 dl vitt vin alternativt buljong
  • 12 tsk timjan
  • 1 tsk rosmarin
  • 2 st paprika
  • 2 krm kanel malen
  • 112 dl riven ost
  • 5 dl mjölk
  • 34 dl vetemjöl
  • 2 st ägg
  • 1 klick margaring
  • 2 krm muskot
  • 112 tsk salt
  • 12 tsk svartpepper nymalen
Receptbilder - PasticcioReceptbilder - PasticcioReceptbilder - PasticcioReceptbilder - PasticcioReceptbilder - PasticcioReceptbilder - PasticcioReceptbilder - Pasticcio

Kategorier

Receptet är skapat av hakan och hämtat från
http://kokboken.se/hakan/pasticcio
logo for print