Hakans recept

Skåne-Kalles Kalops

Antal: 4 portioner
Förberedelsetid: 10 minuter
Tillagningstid: 140 minuter

Gör så här

Skär kött i bitar. Skala och skär morötter i stora bitar. Skala lök och klyfta den. Bryn grytbitar, morötter och lök i fett i en het stekgryta. Krydda med salt och peppar. När köttet fått färg tillsätter du vetemjöl. Du kan också bryna lite i taget i en stekpanna och sedan lägga över i en gryta. Häll på vatten och tillsätt kryddpeppar, tomatpuré, buljong, vin och lagerblad. Låt koka med lock tills köttet blir mört. Det brukar ta minst 2 timmar men ibland längre. Späd med vatten (ska täcka köttet) och rör då och då. Smaka av grytspadet med eventuellt ytterligare salt och vitpeppar.

(Man kan använda en rad olika ingredienser för att sätta spets på grytan om så önskas, bara att experimentera sig fram. Några förslag är; chili, rödbetor, vitlök, rödlök, enbär, persilja, paprikapulver, timjan, svagdricka, ättika, ansjovis eller svart vinbärsgelé, go loco)

Servera med kokt potatis, rödbetor och ättiksgurka, tillsammans med ett glas mjölk eller öl. Gärna lite vitt bröd som du kan bryta och doppa med.

Går utmärkt att frysa, smakar nästan bättre när den varit fryst.

Kommentarer

2010-03-22 11:21 skrev magnus
Vet inte varför, men jag har aldrig riktigt fastnat för kalops, kanske åt man det för mycket som barn.

Ingredienser

  • 1 kg högrev alt bringa el märgpipa med ben
  • 3 st gula lökar 2 om de är stora
  • 2 st morötter
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 msk smör
  • 3 st lagerblad
  • 15 st kryddpepparkorn
  • 1 dl rödvin
  • 1 tärning oxsvansbuljong mildare variant, använd köttbuljong
  • 1 msk tomatpuré
  • 5 dl vatten

Kategorier

Receptet är skapat av hakan och hämtat från
http://kokboken.se/hakan/skane-kalles_kalops
logo for print