Hakans recept

Surkål

Antal: 2 l
Förberedelsetid: 15 minuter
Tillagningstid: 15 minuter

Gör så här

Nu när det inte är lika poppis att göra egen surdeg längre är det kanske dags för surkålen?

Börja med att strimla vitkålen och lägg hälften i en burk blandat med hälften av kryddorna. Ett tips är att stöta vitkålen lite med en mortelstöt så att saften kommer fram. Tillsätt sedan resten av kålen och kryddorna. Toppa sedan med några stora kålblad.

Tänk på att inte fylla burken, utan lämna ca en fjärdedel för att kålen ska få utrymme att jäsa på. Lägg gärna något tungt ovanpå kålen så att allt hamnar under vätskan som bildas.

Sedan ställer du bara burken i rumstemperatur (typ 20-22 grader) under 2-3 dagar. När jäsningen sedan kommit igång ordentligt ställer du burken på en sval plats (ca 15 grader), för att syrningen inte ska gå för fort.

Om kålen verkar lite torr, tillsätt lite kokt men avsvalnat vattten, med lite sälta. Lagom saltmängd till 1 dl vatten är 2 krm.

Surkålen kan tydligen påskyndas genom att man blandar i ett par matskedar surmjölk, men det är inget jag testat.

Därefter ställer du burken i kylskåpet (eller annan plats där det är svalt nog, dvs mellan 0-8 grader.

Sedan är det bara att vänta och efter ca 1 månad är kålen färdig. Men om du väntar ytterligare några veckor blir den ännu bättre. När du tar ut den så ska den lukta friskt och syrligt. Luktar den illa, har du fått in oönskade bakterier,då är det bara att slänga alltihopa... Som du förstår är det därför extra viktigt att dina redskap är rena. En bra surkål håller i flera månader.

Surkål sägs vara probiotiskt, antioxiderande och sänker GI för hela måltiden. Surkål är alltså både lättsmält och välgörande för mage och immunförsvar.

Smaksätt gärna surkålen med lite olivolja om du vill ha lite mildare smak, och/eller några goda kryddor som chili eller rosmarin.

Njut sedan surkålen med en god polsk korv, lammkorv eller annan korv med bra kvalitet.


Ingen har skrivit någon kommentar ännu
Surkål

Ingredienser

  • 1 kg vitkål alternativt savoykål
  • 2 krm enbär stötta
  • 2 krm kummin stött
  • 1 tsk salt

Kategorier

Receptet är skapat av hakan och hämtat från
http://kokboken.se/hakan/surkal
logo for print