Tillbaka

Tillagningstemperaturer

Här finner du en översikt på olika tillagningstemperaturer för dig som anväder dig av en termometer när du lagar mat. Tänk på att även efter det att du tagit ut maten ur ugnen så kan innertemperaturen stiga något.

Livsmedel Innertemp Ugnstemp Tillagningstid
Nöt- och kalvkött med röd kärna
(rostbiff, innanlår, biff, entrecôte, filé)
60° 125° eller 175°
85°-95° i kokvätskan
60-90 min/kg
Nöt-, kalv-, griskött, Lamm och ren med lätt rosa kärna.
Fransyska, mörad bog av nöt, kotlettrad av gris, lamm- och rensadel, lamm- och renstek
70° 125° eller 175°
85-95° i kokvätskan
60-90 min/kg
Julskinka, helgskinka 70° 125° utan folie
175° med folie
60-120 min
85°-95° i vattnet vid kokning 45-75 min
Nöt-, kalv-, gris-, lamm-, renkött genomstekt 75° 125° eller 175°
85°-95° i kokvätskan
75-105 min
Karré och skinkstek med svål 80°-85° 175° 75-105 min
Köttfärspaté 75° 200° ca 60 min
Kyckling (hel) 80° 175°-200° 60-75 min
85°-95° i kokvätskan 45-75 min
Kycklingfilé/bröst 70° 250° 15-25 min
Kalkon 85° 175° 120-150 min
Hel fisk med ryggben 55° 175°-200°
85°-95° i kokvätskan
30-40 min
Fiskfilé/fiskblock 55° 175° i folie,
90°-100° utan folie
??
Fiskpaté 75° 175° ca 60 min
Matbröd 95°    

 

logo for print