Mannemans recept

Habanero- & jordnöts-knarksoppa

Antal: 6 portinoer
Tillagningstid: 120 minuter

Gör så här

Denna rätt är i det närmaste narkotikaklassad. Första gången man lagar den kan man känna sig lite nervös och pirrig eftersom den är lite exotisk och farlig. Medans man äter den kan en känsla av upprymdhet och uppsluppenhet infinna sig och dagen efter uppträder i regel ett sug efter att laga en sats till, bara en till...

Orginalreceptet, som är från Ghana, förordar lammkött med ben som ger mycket smak samt att man drar i minst 3 habanero. Är du inte van med lammben i maten eller för den delen habanerokryddad mat kanske du ska överväga mer svenne-banan nivå och köra på rent kött samt färre habanerofrukter. Det brukar jag gör i alla fall.

Har det benfritt nötkött är det bara att stycka upp köttet in lagom stora munsbitar. Lammkött får man putsa bort det mesta fettet på, annars blir grytan lite väl geggig.

TILLREDNING
Dela köttet i grytbitar och lägg köttbitarna i en stor kastrull.
Finhacka löken och häll ner i grytan.
Häll på vatten så att du dränker kötter med en cm eller två. Sen är det bara att dra på värmen och låta stormkoka.

Genom att röra om i grytan så ser du inte bara till att köttet inte bränner fast i botte på kastrull, du rör också ner kärlek och omvårdnad i rätten. Två ospecade ingredienser som dock ger utslag på det slutgiltiga resultatet.

Smula i buljongtärningarna, dra ner värmen ett hack till normal koknivå. Sen är det dags att dra i habaneron.
Hacka upp en grovt, mosa den andra. Men se för guds skull till att inte röra i snittad eller mosad frukt med dina bara fingrar.
Toppa av grytan med lite mer vätska om spadet reducerats så det inte täcker köttet. Sen ställ in värmen så att grytan klarar sig själv ett tag.

Har du ett lite "fulare" kött kan det behöva stå och puttra ett tag för att köttet ska möras upp. Kör du med grytbitar från älg, kan det ta 5 timmar innan man kommer dit hän. Väl marmorerad högrev eller lamm behöver 30 minuter - 1 timme på sig.

Vill man vila en stund kan man göra det, annars är det bara dra igång jordnötssoppan.

Töm över jordnötssmöret i en kastrull och häll över ca 1 liter kokande vatten. Vispa långsamt samman vatten och jordnötssmör tills smeten har samma konsistens som pannkakssmet. Häll på mer vatten om det behövs.

Nu ska jordnötssmeten sjuda på medel-svag värme. Smeten bränner lätt fast i botten så rör om och håll koll på värmen.
Efter om kring 30 minuter (kan ta längre) börjar smeten ändra utseende, blir tjockare och olja lägger sig på toppen. Då är jordnötssmeten klar att hällas över i köttgrytan.

Köttgrytan, som nu är en gyllenröd soppa, ska koka ca 40 minuter till, tills köttet känns OK.

Grytan brukar jag servera med potatismos, i djupa tallrikar, med grillad aubergine till. Potatismoset kan man röra ner extra smör i och på så sätt mildra styrkan i rätten för dem som är lite känsliga.
Gillar man inte aubergine kan man strunta i den men jag tycker att det kompletterar rätten på ett bra sätt.

Ingen har skrivit någon kommentar ännu

Ingredienser

  • 1 kg kött Lamm att föredra, nöt funkar också.
  • 2 st gula lökar
  • 2 st habanero eller tre om du vill
  • 2 st köttbuljongtärningar
  • 2 st grönsaksbuljongtärning
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk jordnötssmör en sort utan socker
  • 1 aubergine kan utelämnas

Kategorier

Receptet är skapat av manneman och hämtat från
http://kokboken.se/manneman/habanero-__jordnots-knarksoppa
logo for print