Mannemans recept

Riktig Chili

Antal: 4 portioner
Tillagningstid: 300 minuter

Gör så här

Att koka chili är en heldagssysslesättning. Bor man på en mindre ort går det dessutom åt en hel dag bara till at leta reda på ingredienserna, men i min mening är denna gryta värd det. Resultatet är inte att förväxla med den köttförssoppa som skolmatsalar och lunchkrogar brukar kalla chili on carne.

Chili kokas normalt i järngryta, men det går säkert vägen i en vanlig gryta. Du behöver därutöver en stekpanna och en liten kastrull.

Steg 1. Kärnbränslet.
Koka de torkade chilifrukterna i 15 minuter. Ställ kastrullen åt sidan för att svalna. Rensa ur kärnor ur övrig chilifrukt och hacka den.
(OBS, Chili är starkt och kommer bränna om du gnider dig i ögonen, eller liknande, inom det närmast dygnet. Ångorna från de kokta chilisarna kan ha tårgasliknade effekter. Vidtag erfoderliga försiktighetsåtgärder)

Steg2. Kötta på
Hacka vitlöksklyftorna och stek i olja vid medeltemperatur (hardcore-stekare använder ister eller bacon-fett).
När vitlöken är mjuk och börjar bli brun lassar du över deni grytan.

Höj temperaturen något och bryn köttet. Lägg över även det i grytan. (Dagens tips: Pausa i kockandet efter stekningen och städa upp på bänken och spisen)

Steg 3. Långkoket
Blanda samman mjöl och chilipulver och strö över köttet i grytan.

Plocka upp den kokta chilin ur kastrullen (spara chilivattnet) och mosa den innan du läger ner den och övrig chili i grytan.

Häll oxbuljong, chilivatten och öl i grytan tills köttet precis täcks.

Koka upp och låt puttra ett tag. Se till att inte bränna vid i botten.

Rör ner spiskummin, oregano och koriander när grytan kokat samman något. Släng på en nypa socker, sedan är det bara att koka på tills köttet faller isär (beroende på köttets kvalitet tar detta 3-6 timmar). Kom ihåg att röra om då och då.

Steg 4. Fulländning
När din chili har kommit så långt att köttet är klart får du smaka av med och tillsätta så mycket salt du tycker behövs. Om du exprimenterat med doserna av chili-frukter kan det vara bra att ha någon att hålla i handen vid första avsmakningen. Normalt ska en rund och relativt lågmäld värme omfamna din gom.

Din chili kan vara en aningen simmig i slutskedet. Vill du ha den mera grytig så red av den med grovt majsmjöl (eller dylikt). Låt koka en stund till och skumma av fett från ytan.

Servering:
Chilin kan serveras som den är, men tillbehör som majschips, cheddarost, guacamole, creme fraiche, sallad, öl och tequila lyfter den ytterligare ett snäpp.

Kommentarer

2010-09-08 22:25 skrev magnus
Grymt recept. Måste testas så fort alla ingredienser införskaffats.

Ingredienser

  • 2 burkar ljus öl
  • 2 st ancho Torkad pepparfrukt, kan bytas mot flådd paprika+mörkt chilipulver
  • 112 st chipotle Stark, rökt pepparfrukt
  • 2 st birdseye/piri-piri
  • 4 st jalapeños
  • 5 st vitlöksklyftor grovt hackad
  • 112 kg oxkött iskubs-stora tärningar
  • 112 msk mjöl
  • 3 msk chilipulver
  • 1 dl oxbuljong
  • 12 msk spiskummin
  • 12 msk oregano
  • 12 msk malda korianderfrön
  • 1 nypa socker
  • 2 msk grovt majsmjöl att reda av rätten med

Kategorier

Receptet är skapat av manneman och hämtat från
http://kokboken.se/manneman/riktig_chili
logo for print