Pettas recept

Pettas Carnitas

Antal: 6 portioner
Förberedelsetid: 15 minuter
Tillagningstid: 180 minuter

Gör så här

  • Skär köttet i 3x3 cm stora bitar
  • Hacka lök, vitlök och paprika i småbitar
  • Lägg köttet, lök och paprika i en stor kastrull <4 liters
  • Häll på dom torra kryddorna
  • Vänd ihop allt med händerna
  • Häll på kycklingbuljongen så att den täcker köttet
  • Häll på chilisåsen och rör runt allt
  • Låt det koka upp, sänk sedan temperaturen så att det endast småkokar
  • Använd inget lock!
  • Låt kastrullen vara första timmen, mellan timme 2 och 3 rör om då och då
  • Köttet bör falla sönder efter 2,5 timmar men om det envisas med att hålla ihop, hjälp det på traven

Allt är klart när vätskan är borta och innehållet i kastrullen liknar köttfärs (tar ca 3 timmar)
Man kan om man vill, bre ut köttet på en stor plåt (med smörpapper) och rosta det med lite olja i ugnen på 200 grader i 10 minuter, dock behövs det inte, det smakar precis lika gott direkt ur kastrullen. Ett solklart och mycket bättre alternativ till köttfärs med tacokrydda som alla svenskar trycker i sig med torra tacoskal på fredagsmyset hemma i förortsradhuset.

Kommentarer

2011-11-22 09:28 skrev magnus
Låter smaskens, men tillagningstiden talar tyvärr till den tacokryddade köttfärsens fördel. Om inte förortsmamman (som naturligtvis är arbetslös) sätter igång med detta en stund innan förortspappan kommer hem från sitt lågavlönade jobb ;-)
2012-02-10 15:19 skrev petta
Det är värt väntan.

Ingredienser

  • 112 kg benfri fläskkarré i bit eller annat fläsk, t.ex Filé
  • 2 st gula lökar
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2 st röda paprikor Kan skållas och skalas för bättre resultat
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk torkad koriander OBS ej korianderfrön!
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 msk chilipulver eller använd färsk efter egen förmåga
  • 2 st lagerblad
  • 1 tsk salt
  • 112 dl chilisås Heinz
  • 2 l kycklingbuljong av tärning, inte fuska med fond, skall täcka köttet!!

Kategorier

Receptet är skapat av petta och hämtat från
http://kokboken.se/petta/pettas_carnitas
logo for print