Ulfs blogg

Första riktigt bra brödet

Lyckades igår kväll efter åtskilliga försök få till ett bröd som jag var nöjd med. Degen blev väldigt lös vilket resulterade i ett riktigt poröst innanmäte.

Använde även brödkryddor för första gången. Bortsett från det var degen gjord på dinkelmjöl och rågsikt med lite brödsirap och linfrö i.

Ska experimentera lite till sen är det dags att...

Läs mer

Första bakeriet

Har nu testat att baka med min assistent två gånger och det har varit djävligt kul. Jag är helt lyrisk när jag står och väger ingredienserna och petar i degkroken, undra hur länge det håller i sig.

Körde ett recept från den medföljande receptboken. Valnötsbröd. Men jag hitta inga valnötter så de blev ...bröd istället.

Saftigt, poröst och gott. Har...

Första bakeriet Första bakeriet 
Läs mer

Krups KA950 - Första intrycket

Fick då till slut, efter mycket velande och ännu mera väntande, hem min köksslinka. 5 laxar kostade hon, direkt från Tüskland.

Hela paketet känns väldigt förtroendegivande, metallhölje, i princip alla tillbehör i rosfritt stål, tungt och gediget. En vettig kokbok ingick med diverse recept, mestadels bröd, vilka jag ska ge mig på så fort jag kan.

Har...

Krups KA950 - Första intrycket Krups KA950 - Första intrycket 
Läs mer

The main components in a Chili

Min fru drog hem en 3 kilos fransyska idag. Och det är inte ett sydeuropeiskt barn vi talar om. Köttet gör jag såklart chili på och jag beslöt mig för att göra den så simpel som möjligt. Såhär går du tillväga om du inte vill krångla till det:

För ca 4 personer.

# 1kg kött. Nöt eller fläsk - your choice.
# 1 halvliter öl. Välj inte en öl...

The main components in a Chili The main components in a Chili 
Läs mer

Kalkon!

Provade i onsdags att tillaga kalkon. En fryst fyra-kilos klump är väl lagom för två personer?

Jag hade inte tänkt göra fyllningen ätbar utan mest för spadet (såsens) smak. Slängde in lite äpplen, lök, örter och apelsin.

Enligt diverse recept ska ungefär 30 minuter krävas per kilo på 160 grader. Jag tyckte jag hade gott om tid på mig så jag körde...

Kalkon! Kalkon! 
Läs mer

Ett försök till raggmunkar

Hade igår för avsikt att göra raggmunkar. Som vanligt så fanns det en bild i mitt huvud hur slutresultatet skulle se ut, knaprigt med tydlig struktur men jag tog mig inte riktigt dit. Resultatet blev snarare ett degigt pannkaksliknande jox, klart irriterande.

Anar att följande misstag gjordes;

1. För mkt pannkakssmet.
Jag följde receptet till punkt och...

Läs mer

BEA

Har nu gjort två försök att tillverka egen bea. Försök ett blev närmast perfekt medan försök två blev på tok för löst.

Några reflekteringar;

Att göra bea består av tre steg.
Först ska en reducering göras för att få smakgrunden i såsen. Jag _tror_ att jag i mitt andra försök kokade ingredienserna på för hög värme varav reduceringen...

Läs mer

Köksmaskiner!

Jag ska köpa mig en köksmaskin och har lagt ner säkert 6 timmar på att hitta det jag vill ha. Känner inte att jag kommer någon vart dock.

Det står i princip mellan nedanstående:
Kenwood KM020
Ankarsrum Assistent (Gamla Elektroluxassistenten)
Bosch MUM86*1
Krups KA950
Kitchenaid

Den ska vara enkel att använda och rengöra,...

Köksmaskiner! Köksmaskiner! Köksmaskiner! 
Läs mer

Favoritredskapet

Min gamla grillpanna, med teflonbeläggning, har gått hädan. Att steka laxfilé i den var en upplevelse som slutade i pyttipanna, allt fastnade.

Så igår gjorde jag ett impulsköp på en gjutjärnspanna i nån mysko liten butik i Handen centrum. Billig var den med, så jag är lite nyfiken på hur den står sig mot konkurrensen.

I vilket fall provkörde jag den...

Favoritredskapet 
Läs mer

Inlagda rödbetor!

Igår när jag rensade kylen på gammalt jox hittade jag en flaska ättikssprit vilken jag letade utgångsdatum på. Hittade inte något sådant men hittade däremot ett recept på inlagda rödbetor. Eftersom jag faktiskt hade rödbetor hemma så provade jag det men lyckat resultat, tror jag, har inte smakat dem ännu.

Lägger upp receptet snart!

Edit: Nu bild!

Inlagda rödbetor! 
Läs mer
logo for print